תפקידו של מעמד לדוד שמש
מעמד לדוד שמש נועד לספק תמיכה מתאימה, יציב ובטוחה לדוד השמש. במילים אחרות, זהו המתקן שמייצב את הדוד המכיל את המים שמתחממים בעזרת אנרגית השמש (דרך הקולטים) או הבויילר. מתקן לדוד שמש נועד לאזן את הדוד ולהשאיר אותו מקובע למקומו בכל מצב שלא יהיה, גם בתנאים של רוחות חזקות או גשמים כבדים. בנוסף לתמיכה בדוד השמש, המעמד מאפשר לקבל גישה נוחה לדוד לצורך תחזוקה ותיקונים מעת לעת, למשל החלפת גוף החימום, החלפת תרמוסטט וכדומה. חלק מהמעמדים גם תומכים בקולטים וכך שומרים על זווית מיטבית של קולטי השמש, ביחס לשמש. זווית יעילה פירושה מקסימום קליטה אנרגיה סולארית מהשמש, לצורך חימום המים. דבר נוסף, מעמד איכותי מסייע בשמירה של הגג ותשתיות אחרות, מפני נזקי מים או נזילות שיהיה קשה לתקן אם הדוד מונח ישירות על הגג. המעמד שומר על הדוד מורם כהלכה ובאופן תקני מעל פני הגג. באפון כזה הדוד גם לא מפריע לניקוז מי גשם בקלות מהגג.
על אילו סוגי גגות ניתן להתקין מעמד לדוד שמש?
מעמדים לדודי שמש יכולים להתאים מטבעם להתקנה בסוגים שונים של גגות.
- גגות רעפים – על גגות רעפים יתאים מתקן לדוד שמש על רעפים. המעמד צריך לעמוד יציב על גג הרעפים. במידת הצורך ניתן לייצב אותו היטב אל הקורות שמתחת לרעפים. באופן זה מתקבלת תשתית יציבה, שמותאמת לאיטום מיטבי של הגג. חשוב להקפיד על התקנה מקצועית הן של הדוד והן של המעמד, כדי למנוע נזילות בהמשך וכדי לשמור על גג הרעפים שלם ותקין.
- גגות שטוחים – בגג שטוח ההתקנה פשוטה יחסית. המעמד ניצב ישירות על הגג. את המעמד ניתן לפי הצורך לחבר עם ברגים או להעמיד על רגליות ייעודיות. יש להקפיד שההצבה תיעשה בנקודות הטובות ביותר בגג, הן מבחינה הנדסית והן מבחינה שיפור קליטת השמש בקולטים. כמו כן צריך לוודא שהמעמד אינו מפריע לניקוז חופשי של המים מהגג דרך פתחי הניקוי והמרזבים.
- גגות משופעים – על גג משופע שאינו בנוי מרעפים, כגון גג בטון, יש צורך להקים מעמדים מיוחדים המותאמים לזווית השיפוע של הגג. ההתקנה נעשית בתשומת לב מיוחדת, כדי שהדוד יישאר יציב ומאוזן וכדי שהאיטום לא ייפגע. התקנה מקצועית מבטיחה שהמעמד יבצע את תפקידו מבלי לגרום לנזק או לנזילות בחורף.
האם מתקן לדוד מחזיק מעמד לזמן רב?
כאשר הוא מותקן כראוי, סטנד לדוד שמש מסוג איכותי יכול בקלות להחזיק מעמד לתקופה מרשימה. מדובר על 15 עד 20 שנה ואפילו יותר. עמידותו של המעמד או הסטנד תלויה כמובן איכות החומר שממנו הוא מיוצר ובהתקנה מקצועית. מתקנים איכותיים בנויים חומרים עמידים כגון פלדה מגולוונת או אלומיניום. הם בעלי עמידות גבוהה בפני קורוזיה ולא ניזוקים בתנאי מזג אוויר קשים. חשוב לבחור במתקן המותאם לאזור המגורים שלכם. למשל למתגוררים סמוך לים, יש להעדיף חומרים עמידים במיוחד בפני קורוזיה, חלודה ומליחות כדי שהמעמד יישמר לאורך כמה שיותר שנים,
התקנת מעמד לדוד שמש - שלבי ההתקנה
אלה השלבים העיקריים המקובלים בתהליך ההתקנה של מעמד חדש:
- התרשמות מקיפה מהגג לפני בחירת המיקום האופטימלי עבור המעמד. בשלב זה המתקין ישים לב לחוזק המבני של הגג או הרעפים, היכן תגיע מקסימום קרינת שמש לקולטים, באיזה מיקום יהיה נוח לבצע פעולות בדוד תחזוקה בהמשך וכדומה.
- בהתאם לסוג הגג ולפי משקל וגודל הדוד, בוחרים את המעמד המתאים.
- הכנת נקודות העיגון או השטח לקראת התקנה. למשל בגגות רעפים מתקינים את תושבות העיגון המותאמות לרעפים. בגגות שטוחים, מפנים ומנקים את השטח שם יוצב המעמד.
- המעמד מוצב על גג ומחובר למקומו בצורה יציבה, מאוזנת ונאותה.
- במידת הצורך, מיישמים באזור נקודות הצבת המעמד חומרי אטימה נגד גשם ונזילות.
- לאחר שהמעמד מותקן ומאובטח למקומו, מציבים עליו את הדוד עצמו.
- בדיקה סופית, שמאשרת את יציבות ותקינות המעמד והדוד גם יחד.
בכל סוגי הקולטים ועל מגוון סוגי גגות, יגאל חביב האינסטלטור יעזור לכם לבחור את המעמד המתאים ולבצע התקנה מתאימה, מקצועית ויציבה.